Piltered ďateľ

Stĺpec ďateľovitý je najväčším ďateľom v Severnej Amerike a jedným z najväčších druhov ďateľov na svete. Tento člen rodiny Picidae sa dá ľahko rozoznať z dôvodu jeho veľkosti a výrazných znakov, ale veľa vtákov je prekvapených inými skutočnosťami, ktoré zistili, keď sa dozvedeli viac o týchto neuveriteľných vtákoch.

Rýchle fakty

  • Vedecký názov : Dryocopus pileatus
  • Všeobecný názov : Piltered ďateľ
  • Životnosť : 12 - 13 rokov
  • Veľkosť : 16-19 palcov
  • Hmotnosť : 9 - 12 uncí
  • Rozpätie krídla : 26-30 palcov
  • Stav ochrany : Najmenej obavy

Identifikácia pilierov

Tieto ďatle sú ľahko identifikovateľné podľa veľkosti, ale vtáci by si mali všimnúť ďalšie polné značky a vlastnosti, aby sa zabránilo ich zamieňaniu s vranami alebo havranmi. Rovný, tvrdý, sivo-čierny účet je dobrým vodítkom a okamžite pomáha identifikovať tohto vtáka ako ďatľa. Psy sú plné čierne, spodné časti tela sa môžu javiť ako tmavo šedé. Líca a krk sú označené hustými čiernymi a bielymi pruhmi a z vtáčej strany pokračuje biela čiara. Žiarivý červený trojuholníkový hrebeň sa tiahne od čela k vlasu a fúzy sú tmavšie červené, ale pri slabom svetle sa môžu javiť ako čierne.

Samice majú rovnaké znaky ako čierny fúzy a čelo a ich červené hrebene sú o niečo kratšie a menej žiarivé. Obidve pohlavia vykazujú za letu veľké biele škvrny spodku a majú čierne nohy a chodidlá. Juvenilné vtáky vyzerajú podobne ako dospelé samice.

Aj keď tieto vtáky nespievajú, ich hlasné a rýchle volania „kuk-kuk-kuk-kuk-kuk“ sú rovnako výrazné a ku koncu hovoru mierne zrýchľujú. Bubnovanie pilierov štetcovitých je relatívne pomalé a rovnomerné, ale tiež sa zrýchľuje na konci každej sekvencie. Medzi výbuchmi bubnovania sú veľké medzery.

Piltered ďateľ vs slonovina-účtoval ďateľ

Hromadený ďateľ je veľmi podobný predpokladanému zaniknutému ďateľovi. V skutočnosti vyzerajú vtáky tak podobne, verí sa, že krátke pozorovanie stĺpa ďatelého mohlo byť zodpovedné za „znovuobjavenie“ ďateliny účtovanej slonovinou v Arkansase v rokoch 2004 - 2005, o znovuobjavení, ktoré bolo silne diskutované a sporné, ako silné., nebolo možné získať potvrdzujúce dôkazy. Až do dnešného dňa je ďateľ zo slonoviny účtovaný ako vyhynutý, ale optimistickí vtáčia vtáky sa stále domnievajú, že izolovaná populácia môže existovať niekde v širokom historickom rozsahu.

Tu je popis, ako môžete zabrániť vyhynutiu vtákov

Stĺpec ďatelina je o niečo menší ako ďateľ účtovaný slonovinou a jeho krídla majú oveľa viac bielej farby, najmä na vrchnej strane. Táto biela farba ukazuje, keď sú krídla zložené, zatiaľ čo krídla ďatľa sú po zložení úplne tmavé. Ako je uvedené v názve, má ďateľ so slonovinou bledý účet, zatiaľ čo stĺpec so stĺpom je tmavý. Štetiny zo slonovinovej kosti majú na chrbte bielu farbu, zatiaľ čo stĺpiky štetín sú čierne a brada a hrdlo štetináčikov zo slonovinovej kosti sú čierne, zatiaľ čo stĺpik kapusty má bielu bradu a hrdlo.

Rozmiestnené biotopy a distribúcia ďateľov

Štiepané ďatle obývajú staré lesy s veľkými stromami v boreálnom regióne strednej Kanady a na severozápade Tichého oceánu až na juh ako severnú Kaliforniu. Preferované sú listnaté alebo zmiešané listnaté a ihličnaté lesy. Ich rozsah siaha po východných Spojených štátoch od Minnesoty, Iowy a východných častí Kansasu, Oklahomy a Texasu po atlantické pobrežie na Floridu a pozdĺž pobrežia Mexického zálivu po juhovýchodné Texas. Pretože sa tieto veľké ďatle spoliehajú na veľké, zrelé stromy pre vhodné prostredie, nevyskytujú sa v rovinách a trávnatých plochách. Nájdete ich v prímestských a parkových prostrediach, kde sa nachádzajú vhodné stromy.

Vzor migrácie

Pilieri štetci nemigrujú. Ak sa však z miestnych hniezd ďateliny odstránia vhodné stromy, vtáky sa môžu presunúť do priľahlých oblastí, kde je priaznivejší biotop. Toto premiestnenie je trvalé a nepovažuje sa za typ migrácie.

správanie

Stĺpec ďateľ je osamelý vták, ale vyskytuje sa vo dvojiciach, najmä v období rozmnožovania. Tieto vtáky budú hájiť rovnaké územie po celý rok, ale v zime sú tolerantnejšie voči ostatným ďateľom. Ich vzor letu je zvlnená čiara s krátkymi kĺzaniami, keď sú krídla vtiahnuté do tela a boky krídla sú relatívne pomalé. Ich jasne červený hrebeň je mobilný a môže byť zvýšený alebo znížený, aby vykazoval rôzne emócie alebo nálady.

Diéta a kŕmenie

Tieto ďateľi sú všemocní a sezónne menia stravu podľa toho, čo je najpočetnejšie. Na jar av lete budú jesť rôzne druhy hmyzu a lariev, zatiaľ čo na jeseň av zime budú do svojej stravy obsahovať viac orechov, ovocia a bobúľ. Pri hľadaní potravy využijú svoje silné účty na hĺbenie hlbokých, obdĺžnikových dier alebo odlupovanie prúžkov kôry pri hľadaní hmyzu a budú sa živiť veľkými stromami, ako aj spadnutými kmeňmi. Štiepané ďatle sa môžu niekedy príležitostne živiť na zemi.

hniezdenia

Sú to monogamné vtáky. Ako hniezda dutín vykopávajú vhodnú dutinu 10 až 24 palcov hlboko v mŕtvom strome. Hniezdna dutina má podlhovastý otvor 15 až 85 stôp nad zemou a vtáky môžu vo vnútri nechať niekoľko drevných štiepok na obloženie.

Vajcia a mláďatá

Vajíčka oválneho alebo eliptického tvaru sú bielo biele s jemným lesklým povrchom. Mužský rodič urobí väčšinu zo 16 až 18 dní nevyhnutnej inkubácie. Obaja rodičia sa starajú o mladých mláďat 26 až 28 dní po vyliahnutí a pár spárovaný každý rok vychováva jedno mláďa 2-8 vajec. Mladí štiepkovaní ďatle zostávajú vo voľnej rodinnej skupine niekoľko mesiacov v blízkosti svojich rodičov, na začiatku nasledujúcej šľachtiteľskej sezóny si však budú hľadať svojich priateľov a územia.

Ochrana piliera

Aj keď sa tieto ďatle nepovažujú za ohrozené alebo ohrozené, ich osamelý charakter ich robí náchylnejšími na stratu biotopov, najmä keď sa vyraďujú zrelé lesy alebo sa z krajiny odstránia mŕtve stromy. Ochrana vhodného biotopu je nevyhnutná na ochranu štiepaných ďateľov. Okrem toho, pretože mnoho iných vtákov, ako sú kačice hniezdiace v dutinách, swifts a sovy, znovu využije hniezda stĺpovitých ďateľov, ochrana týchto vtákov môže pomôcť mnohým iným druhom súčasne. Podobne aj niektoré kefy a malé ďatle môžu pri kŕmení navštíviť miesta na zhŕňaní ďatelín. Kvôli týmto hniezdnym a kŕmnym združeniam sa často sledujú ďateliny ďasná, aby sa zistilo celkové zdravie vtáčieho ekosystému.

Tipy pre Backyard Birders

Tieto ďatle majú tendenciu sa hanbiť, ale prichádzajú na dvor s dostatočnými veľkými stromami a tam, kde sa v širokých, veľkých kŕmidlách ponúkajú veľryby alebo orechy, ku ktorým majú tieto veľkoformátové ďatle ľahký prístup. Záhradníci by mali nechať staré stromy alebo spadnuté guľatiny na mieste, aby prilákali pástence ďateľov. Minimalizácia používania pesticídov tiež pomôže zabezpečiť dobrý prísun hmyzu, ktorý nájdu štiepkovaní ďateľi.

Ako nájsť tohto vtáka

Pilieri štetci sú osamelí a je ťažké ich nájsť. Najlepšie je navštíviť zrelé, relatívne ničím nerušené lesy v rámci ich rozsahu a vtáci by mali hľadať poškodenie ďateľa na stromoch, aby sa zistilo, či sa v oblasti pástili ďateľia hlodané alebo hniezdiace. V známych hniezdnych oblastiach môžu byť tieto ďateľky ľahšie lokalizovateľné, ale treba venovať veľkú pozornosť tomu, aby nedošlo k narušeniu aktívnych hniezd alebo stresových vtákov.

Preskúmajte ďalšie druhy v tejto rodine

Rodina vtákov Picidae je rozmanitá a zahŕňa nielen ďateľov, ale aj pikniky a vraky. Celkovo je súčasťou tejto rodiny viac ako 250 vtákov a vtáci, ktorí milujú ďateľov, by si mali pozrieť aj tieto jemné vtáky:

  • Strakapoud veľký
  • Strieborný ďateľ
  • Severné blikanie

Nenechajte si ujsť naše ďalšie informačné letáky o profiloch voľne žijúcich vtákov, aby ste sa dozvedeli viac o všetkých vašich obľúbených vtákoch!